Waarom naar Griekenland?

25 goede redenen om naar Griekenland te gaan…

Skopelos, high like an eagle

Als het even kan, kiezen wij Griekenland als vakantiebestemming. Daar hebben we veel goede redenen voor en die willen we graag met je delen. Bij elkaar geven ze ons dat ‘Griekse gevoel’. Een gevoel dat je graag meeneemt naar huis en daar zo lang mogelijk vasthoudt. We hopen dan ook dat ons lijstje je aanspreekt en dat jij straks net zo ‘Gek op Griekenland’ bent als wij.

1. Griekenland is dichtbij

Niet op de fiets natuurlijk, maar met het vliegtuig ben je er in een uurtje of drie. Doordat Griekenland erg populair is als vakantiebestemming, zijn er dan ook veel voordelige vluchten vanaf Schiphol en de regionale luchthavens in en om ons land. Dus waar je ook woont: Griekenland – daar ben je zo.

2. Griekenland geeft zongarantie

Dat wil zeggen: terwijl je buren in de regen fietsen door Frankrijk of weg worden gespoeld van die pittoreske camping in de Oostenrijkse Alpen, heb je in de zomer in Griekenland eigenlijk altijd goed weer. Veel zon, droog en lekker warm dus. Bovendien duren de dagen er ’s zomers lekker lang, en kun je tot ’s avonds laat lekker buiten zijn en proosten – op je buren op die kletsnatte camping bijvoorbeeld.

3. Griekenland is groot

Als je alle kleine eilanden meetelt, heeft Griekenland meer dan 3.000 eilanden. Plus nog eens een prachtig vasteland. En door al die zee ertussen en omheen heb je overal de ruimte. In het westen vind je de Ionische Zee, met eilanden als CorfuKefalonia en Zakynthos. In het oosten kun je naar SamosChios en Lesbos. En meer in het zuiden vind je Kreta en Rhodos. Het zijn een paar bekende namen, maar de keuze is dus veel groter.

Skopelos City

4. Kleinschalig toerisme

Die uitgestrektheid van Griekenland maakt dat er ook alle ruimte is voor het toerisme. Op de eilanden hebben veel vissersdorpen zich ontwikkeld tot badplaats, maar meestal zonder veel hoogbouw en met behoud van de bekende Griekse bouwstijl. Witte huisjes met blauwe luiken: je vindt ze overal. Dat maakt Griekenland fotogeniek en geeft de dorpjes dat ‘echt Griekse’ karakter.

Onze TOP 5 Vakantie-aanbieders Griekenland:

5. Griekenland is authentiek

Over karakter gesproken: geen land in Europa heeft zoveel eigens als Griekenland. Dat begint al met een heel eigen taal en alfabet, maar ook de typisch Griekse muziek, de dans, de manier van leven en de vriendelijkheid maken een vakantie tussen de Grieken tot een unieke belevenis.

6. Die vriendelijke Grieken…!

‘We hadden een leuke vakantie hoor, alleen jammer van die arrogantie Fransen, die norse Duitsers of die opdringerige Italianen.’ Je hebt dit soort dingen vast wel eens gehoord, en natuurlijk zijn het generalisaties. Daar willen we er dan nog wel één aan toevoegen: ‘die hartelijke Grieken’. Overal ontmoet je namelijk vriendelijke mensen, die het leuk vinden dat je hun land bezoekt. En natuurlijk geldt dat niet voor iedere Griek: ook Petros heeft wel eens zijn dag niet.

7. Het eilandgevoel

Met meer dan 3.000 eilanden op de kaart biedt Griekenland al gauw een echt eilandgevoel. Wat dat is? Dat is aankomen met de boot of het vliegtuig en even helemaal los zijn van de rest van de wereld. Te midden van mensen die vaak de overkant nog nooit gezien hebben en die trots zijn op ‘hun eiland’. Een eiland dat je tijdens je vakantie kunt verkennen en leert kennen, zodat je aan het eind van de vakantie met heimwee weggaat van wat inmiddels ook een beetje ‘jouw eiland’ is geworden.

1996-Greek trip-Santorini-016.bmp

8. Griekse muziek

Als we het over typisch Griekse muziek hebben, bedoelen we niet ‘Zorba’s Dance’ of andere dertien-in-een-dozijn deuntjes die je in Griekse restaurants in Nederland vaak tot in den treure hoort. We hebben het over de rebetika, de Griekse blues uit het begin van de vorige eeuw. Over de laika, de populaire Griekse muziek, over bouzouki en last-but-not-least over de Griekse popmuziek van vandaag de dag. Je hoort het allemaal op de radio en Grieken kennen hun klassiekers. In taverna’s wordt vaak spontaan muziek gemaakt en meezingen mag,

9. Lekker buiten eten

Greek salad #food #foodporn #salad

Over taverna’s gesproken: liefhebbers van lekkere gerechten kunnen tijdens hun vakantie hun hart ophalen. Wel even goed opletten: kies voor restaurants waar ook de Grieken eten. Daar proef je de gerechten uit eigen streek en misschien ook wel de visjes die de eigenaar van de taverna overdag zelf heeft gevangen op zee. Laat je verwennen en proef ook tijdens het eten de eigenheid van Griekenland.

10. Griekenland is goedkoop

Als je bent uitgegeten, vraag je om de rekening. En goede kans dat die heel erg meevalt. Goed, er zijn grote verschillen en de Grieken zijn natuurlijk dol op de euro’s die jij uitgeeft, maar als je niet kiest voor het mooiste panorama en af en toe eens een zijstraatje inslaat, kan Griekenland verrassend voordelig zijn. Dat geldt helemaal als je naar een dorpje in het binnenland gaat. Daar wordt je als gast ontvangen en betaal je vaak een habbekrats. Er zijn trouwens wel verschillen tussen de eilanden onderling. Chios is van oudsher bijvoorbeeld wat duurder dan Lesbos of Samos. Emigranten die in het buitenland hun geld verdienen, komen daar graag ’s zomers op vakantie – en die hebben nu eenmaal wat meer te besteden.

Vroegboekactie Ross Holidays

11. Voordelige reizen

Niet alleen tijdens de vakantie ben je in Griekenland voordelig uit. De vakantie zelf hoeft ook niet veel te kosten. Op onze vakantiepagina vind je naast Griekenland specialisten ook supervoordelige last-minutes naar Griekenland. Even goed rondkijken kan je veel geld besparen. Bovendien is een vakantie boeken via internet goedkoper en net zo betrouwbaar als het traditionele reisbureau.

Greek Islands 2010

12. De mooiste stranden

Eindeloze zandstranden aan een azuurblauwe zee: Griekenland is een ideaal land voor zonaanbidders. Let er bij je keuze van je bestemming op of er een zandstrand of een kiezelstrand is. Zand ligt lekkerder, maar je vindt het ook overal terug. In je kleren, je haar en als je niet op past ook in je fototoestel. Een kiezelstrand is dus zo gek nog niet. Als je met kinderen bent, let er dan op of het strand langzaam afloopt in zee of juist niet. En nog meer goed nieuws: op heel veel plekken wappert de blauwe vlag, die staat voor een schone zee.

13. Wandelen en fietsen

Ook voor wandelliefhebbers is Griekenland een eldorado. Op eilanden als Samos en Rhodos kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen door de natuur. Door indrukwekkende kloven, langs steile afgronden en door groene bossen. Neem wel altijd voldoende water, zonnebrand en een goede routebeschrijving mee. En wil je fietsen: ga dan naar Kos, want dat is veel vlakker dan de meeste andere Griekse eilanden en dus een ideaal eiland om te fietsen.

Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.

14. Een land vol water

Overal in Griekenland is ook de zee. Deze biedt veel mogelijkheden om je vakantie nog leuker te maken. Op veel plekken kun je heerlijk zwemmen, snorkelen en duiken bijvoorbeeld. En je kan vrijwel overal meedoen aan leuke bootexcursies. Die brengen je naar een ander eiland, een mooie grot of een heerlijk strand. En ook onderweg kun je vaak even een verkoelende duik nemen in de zee.

Old harbor of Rethymnon

15. Zwoele avonden

Nóg een goede reden om naar Griekenland te gaan: in de zomer zijn de avonden zwoel. Dus alle tijd om lekker lang na te tafelen op het terras van je favoriete taverna of op je ‘eigen’ balkonnetje. Het geluid van de krekels erbij, glaasje ouzo erbij: genieten voor gevorderden. En ga je in het voorjaar of najaar? Neem dan een dikke trui mee om lekker lang te kunnen genieten van het buitenleven…

Op vakantie naar Griekenland met Sunweb

16. Gek op kinderen

Grieken zijn dol op kinderen. Ze worden maar wat graag in de watten gelegd en mogen tot ’s avonds laat buiten spelen. Heb je zelf kinderen? Dan zal je aangenaam verrast zijn door alle aandacht die ze krijgen van de Griekse bevolking. Zeker als ze blond zijn!

17. Lekker op z’n Grieks

typical greek

Wie naar Griekenland gaat, moet er rekening mee houden dat alles ‘op z’n Grieks’ gaat. Daarmee bedoelen we hier: lekker langzaam. Geen stress en wat morgen kan doen we overmorgen wel. Daar kun je je als hardwerkende Nederlander natuurlijk aan ergeren, maar dan verpest je je eigen vakantie. Zie het als een goed voorbeeld en geef je over aan dit tempo. Dan kom je twee keer zo uitgerust van je vakantie terug!

18. Een veilig gevoel

Wij voelen ons op de Griekse eilanden altijd veilig. Waar je in andere landen je eigen portemonnee in de gaten moet houden als je door de stad loopt en waar je je spullen niet achter durft te laten als je in zee gaat om te zwemmen, is Griekenland een verademing. Natuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen en enige voorzichtigheid blijft geboden, maar Griekenland is over het algemeen erg veilig.

RoofGarden

19. Prachtige natuur

Voor wie niet goed kijkt, bestaat Griekenland uit zee en olijfbomen. Maar wie wel zijn ogen open houdt, kan door prachtige natuur wandelen of rijden. Uitgestrekte bossen, mooie vergezichten, schitterende bergen en indrukwekkende kloven – om maar wat te noemen. Weet je dat geen enkel ander Europees land zoveel verschillende bloemen en planten kent? Ook de dieren hebben er alle ruimte. Heel veel vogel- en vlindersoorten bijvoorbeeld.

20. De geschiedenis ligt op straat

‘In Griekenland is onze beschaving begonnen.’ Wie herinnert zich de Griekse geschiedenis niet uit de lesboekjes van de middelbare school. Maar om de historie te beleven, hoef je tijdens je vakantie geen geschiedenisboekjes mee te nemen. Overal vind je oude theaters, prachtige opgravingen en andere tekens van de tijd. De geschiedenis ligt in Griekenland soms letterlijk voor het oprapen. Maar doe dat niet, want wie een steen uit de Oudheid als souvenir meeneemt, kan op zware straffen rekenen.

Zia - Greek Island of Kos

21. Over souvenirs gesproken…

Gelukkig zijn er heel veel souvenirs die je wel mee mag nemen. In elk toeristisch plaatsje vind je winkels vol prullaria, die tijdens de vakantie mooie gevoelens oproept, maar die thuis al snel naar zolder verdwijnt. Onze tip: koop dit niet – maar maak er een foto van. Net zo leuk, kost niets en kan thuis ook zo weer gewist. Wil je wel iets mee naar huis nemen? Denk dan eens aan lokale lekkernijen, een fles wijn uit de streek, muziek van het eiland of mooi aardewerk van de plaatselijke pottenbakker. Daar heb je vast veel meer plezier van!

NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland

22. Griekse geluiden

Nog een tip: wie Griekenland voor 100 % wil beleven, zou eigenlijk eens een memorecorder mee moeten nemen. Of een smartphone met opname-mogelijkheid. Onze ervaring is dat je zo veel meer bewust bent van alle bijzondere geluiden om je heen. Neem ze op, leuk als achtergrond bij je vakantiefilmpje en als herinnering. Of ga nog een stapje verder en maak een geluidsverslag. Van die bijzondere bouzoukispeler tot en met het kalme ruisen van de zee.

Onze Top 5 vakantie-aanbieders Griekenland:

23. Geuren en kleuren

Geef ook je andere zintuigen goed de kost. Met name in het voorjaar is Griekenland een land vol bloemen in alle geuren en kleuren. Bekijk ze, ruik er aan en beleef zo de Griekse lente. Natuurlijk hebben ook andere seizoenen zo hun karakteristieke geuren. En natuurlijk gaat je hart sneller kloppen wanneer je in de loop van de middag de eerste souvlaki’s ruikt.

Neighbours

24. Griekse markten

Een belevenis tijdens je vakantie is het bezoeken van een Griekse markt. Dan bedoelen we niet een op toeristen gerichte bazaar met namaakgeurtjes en nepkleding, maar een echte boerenmarkt. Er is er altijd wel eentje in de buurt. Proef het verse fruit van het land, maak de meest kleurrijke foto’s en drink na afloop nog een kopje Griekse koffie te midden van de lokale bevolking.

Altijd een feest!

Als je op zoek gaat naar zo’n markt, informeer dan vooral ook naar bijzondere feestdagen. Voor de Grieken is er altijd wel een reden voor een feestje. Dat kan de naamdag van een heilige zijn, maar ook een feestdag ter ere van de oogst van lokale vruchten of andere gewassen. En de Grieken zouden de Grieken niet zijn als daar geen muziek en wijn bij was. Een bijzondere belevenis!

Tot slot: Griekenland verveelt nooit…

Tot zover onze 25 goede redenen om naar Griekenland met vakantie te gaan. Als laatste willen we nog noemen: dit land gaat nooit vervelen. Niet zo gek natuurlijk , als je uit meer dan 3.000 eilanden kunt kiezen. Overal vind je weer andere gebruiken, lokale specialiteiten, eigen eigenaardigheden en mooie bezienswaardigheden. Beleef het zelf, en wordt net als wij ‘Gek op Griekenland’…