Thassos

Vakantie op Thassos:

Het groenste eiland van Griekenland

Vakantie Thassos
haventje Thassos

Thassos is het meest noordelijke eiland van Griekenland. Met een mooie natuur en prachtige stranden is dit misschien wel één van de mooiste eilanden van het land. Het toerisme is er nog relatief kleinschalig en overal vind je de typisch Griekse sfeer. Het is een zeer bergachtig eiland met een weelderige begroeiing. Men zegt wel dat dit het groenste eiland van Griekenland is.

Thassos heeft meer dan honderd baaien met de mooiste zandstandjes. Zelfs in de zomermaanden kun je er nog strandjes vinden die je met vrijwel niemand hoeft te delen. In het ‘binnenland’ vind je beekjes, watervallen en authentieke dorpjes. Eén van de bijzonderheden is het antieke theater van Thassos. En als je weer even de vaste wal onder je voeten wilt voelen: het vasteland van Griekenland ligt op slechts een half uur varen van de hoofdstad Limenas. Daar vind je de interessante stad Kavala. Maar als je verder rijdt, kun je zelfs een bezoek brengen aan Thessaloniki.

Onze Thassos vakantie TOP 5:

Aankomst in Limenas

Een bezoek aan Thassos begint op het vasteland. Vanuit de luchthaven van Kavala ga je met de ferry naar Thassos en kom je aan in de hoofdstad van het eiland: Limenas of Thassos-stad. Deze ligt aan de noordkant van het eiland. Een schilderachtig stadje met een gezellige sfeer. Hier kun je onder de grote linde van het dorpsplein genieten van de typisch Griekse taferelen. De oude haven heet Limanaki en ook deze is een bezoek waard. Aan de boulevard vind je talloze taverna’s en barretjes en in de sfeervolle straatjes vind je vele winkeltjes met lokale lekkernijen en souvenirs.

Vroegboekactie Ross Holidays

Skala Potamias

Aan de oostkust van vind je het plaatsje Skala Potamias. Een vissersdorpje dat is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische plaatsen op het eiland. Het ligt aan de voet van de Ypsarion, de hoogste berg van Thassos (1200 m). Als je wilt wandelen, is het gebied rond Skala Potamias een prima uitvalsbasis. Je vind hier ook Golden Beach, het mooiste strand van dit Griekse eiland. Een bijna wit strand met een lengte van maar liefst 3 kilometer.

Authentieke dorpjes op Thassos

Het groene Thassos wordt omgeven door een ringweg van zo’n 100 km die om het hele eiland heen loopt. Deze is eigenlijk het mooist aan de oostkant van het eiland. Hier is alles groen en heb je een mooi uitzicht op de baaien en de eilandjes voor de kust. Daarbinnen het mooie binnenland. Daar vind je nog bijzonder authentieke dorpjes. Kasavitis bijvoorbeeld. Dit is van oorsprong een Middeleeuws dorp en eigenlijk is het nog helemaal in dezelfde staat gebleven. Je vindt er pleintjes en oude landhuizen, omgeven door landerijen vol fruitbomen.

Plaatsjes aan de kust

Aan de kust is het plaatsje Skala Rachoni de moeite waard. Het is zo uitgestrekt dat je je eerder in de natuur waant dan in een dorp. Aan de oostkust ligt Kinira. Daar vind je de mooiste strandjes van het eiland. Op de achtergrond vind je hier het hoogste bergmassief van Thassos, een prachtig gebied om in te wandelen.

Wandelen op Thassos

Over wandelen gesproken: de Nederlandse Roos Gruwel woont al lange tijd op het eiland. Zij was natuurgids en lerares biologie en kent het eiland als geen ander. Zij organiseert wandeltochten op Thassos. Tijdens de wandelingen vertelt ze bijzondere verhalen over de natuur, de mythologie en de manier waarop de bevolking al eeuwenlang in harmonie met deze natuur op Thassos leeft. Daarnaast zijn er ook wandelingen beschreven in het boekje Wandelen op Thassos, dat Roos Gruwel zelf heeft geschreven. Samen met Barbara Giannakos schreef zij ook een prachtig boek over het leven op dit eiland.

Thassos ‘alle dertien goed’:
De beste tips voor je vakantie op Thassos

Op dit eiland kun je eindeloos genieten. Met een boek op één van de mooie stranden bijvoorbeeld, of met een Griekse koffie op een authentiek dorpspleintje. Maar wil je er op uit, neem dan deze dertien tips mee. Vanuit Liménas (Thassos-stad) met de klok mee:

1. Thassos-stad zelf. Met een schatkist aan opgravingen, een antiek theater, een eeuwenoude stadspoort en natuurlijk een keur aan winkels, taverna’s en kafénions.
2. De picknick-wandeling die de Nederlandse Roos Gruwel om Thassos-stad organiseert. Een mooie kennismaking met de cultuur en natuur van dit eiland.
3. Het schilderachtige dorp Panagía met een romantisch dorpsplein en vers drinkwater uit de bergen. Proef hier ook de ‘gliká tou koutalioú’: zoetigheid van de lepel.
4. Het dorp Potamia, met een grote dorpsbron en een schitterende omgeving.
5. Het schilderachtige schiereiland Alíki, met misschien wel de mooiste baai van de wereld, vele opgravingen en restaurantjes om neer te strijken.
6. Aartsengelklooster Moni Archangélou met een prachtig uitzicht. Bezoekers zijn welkom mits armen en benen bedekt zijn.
7. Het bergdorp Theologos, ooit het eerste dorp op het eiland met authentieke straatjes en steegjes.

8. Het middeleeuwse dorpje Kástro, te midden van prachtige natuur. Het dorpshoofd is tegelijkertijd koster en uitbater van de taverna, en spreekt geen woord engels.
9. Het klooster Moni Panagoúda, waar nog 1 monnik woont die je hartelijk ontvangt met water en zoetigheid.
10. Mariës, een lief bergdorpje met een dorpsplein en op 3 km afstand het meertje Genna en heuse watervallen.
11. Het dorp Prínos, waar op maandag de weekmarkt wordt gehouden en waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten.
12. Een boottocht naar het pittoreske stadje Keramotti vanaf Liménas. En eventueel een bezoek aan de schitterende Nestos-delta.
13. Een dagtocht naar het dichtbeboste en waterrijke buureiland Samotraki, bijvoorbeeld met Green Island Tours vanaf Liménas. Vertrek 8.30 uur, om 17 uur ga je weer terug naar Thassos.

Meer vakantie op Thassos

Onze absolute favoriet voor een mooie vakantie op Thassos is echter Ross Holidays. Deze Nederlandse Griekenland specialist kent het eiland als geen ander en biedt accomodaties op de mooiste plekjes van Thassos…

Onze Thassos vakantie TOP 5:

Meer zien van Thassos? Bekijk dan deze video: