Skyros

Het eiland Skyros:

Vriendelijke bewoners, volop traditie

Skyros town in the evening.

Het Griekse eiland Skyros is bij niet veel vakantiegangers bekend. Geen wonder. Tot voor kort moest je eerst vliegen naar Athene, dan met een bus je weg zoeken naar het havenstadje Kimi op het schiereiland Evia en dan nog eens uren op de boot voor je er eindelijk voet aan wal kon zetten. Maar dan werd je ook rijkelijk beloond: elke keer als de veerboot de schilderachtige haven van Linari binnenkomt, klinkt vanaf de heuvels het stuk ‘Also sprach Zarathustra’ van Richard Strauss. Een warm welkom! Maar voor Nederlanders is het eiland sinds een paar jaar wel heel gemakkelijk te bereiken: het enige buitenlandse vliegtuig dat naar het eiland vliegt, komt namelijk uit Amsterdam.

Eilandleven

The cross I bear.

Hoe je ook gaat, je zult je op Skyros al snel over kunnen geven aan het echte eilandleven. Geen grote bezienswaardigheden, geen massatoerisme maar een eiland met schilderachtige baaien, wat opgravingen, authentieke taverna’s en bovenal een hoofdstad als uit een sprookjesboek. Skyros-stad, of Chora, ligt tegen een hoge rots aangebouwd. En alle huisjes in Cycladen-wit. Bijzonder voor een eiland van de noordelijke sporaden. Vriendelijke bewoners laten er maar wat graag hun huis even zien. Vaak hebben ze er een klein museumpje van gemaakt, met lokaal aardwerk, borduurwerk, houtsnijwerk en veel meer. Skyros is een eiland om van te houden. Maar kom niet in augustus: dan rinkelen overal de mobieltjes van Atheners, die het eiland maar wat graag bezoeken. Kom in een andere periode en geef je over aan het stille genieten op Skyros. Veel plezier!

Reisaanbod

De Nederlandse reisorganisatie Ross Holidays biedt exclusief vakanties aan op de mooiste plekjes van Skyros. Aanrader! Ben je benieuwd naar meer aanbieders van Griekenland vakanties? Kijk dan op onze vakantie pagina…

Meer voorpret? Bekijk dan deze video over Skyros: