Skopelos

Skopelos: Mamma Mia, wat mooi!

Skopelos Town

Het eiland Skopelos ligt tussen Skiathos en Alonissos, in het noordwesten van de Egeïsche Zee. Het heuvelachtige eiland met schitterende baaien is 20 km lang en 5 km breed. Het is dichtbebost met dennenbomen, eiken en platanen en heeft naast een schilderachtig hoofdstadje en traditionele dorpen ook mooie stranden en ontelbaar veel kerken en kloosters. Last-but-not-least is Skopelos een paradijs voor wandelaars.

Skopelos-Stad

Skopelos city - port view

Skopelos-Stad, ook wel Chora genoemd is een fraai stadje met witte huisjes met blauwe en rode luiken, mooie herenhuizen, veel bloemen, kronkelende geplaveide straatjes en talloze winkeltjes, waar je naast souvenirs en kleding ook lokale producten kunt kopen. Boven de stad vind je de oude wijk Kastro en de restanten van een Venetiaanse burcht. Het is een stadje dat absoluut indruk op je zal maken! Vanuit de haven kun je ook een boottocht maken naar het nationaal park van Alonissos maken of naar één van de verborgen stranden van het eiland…

Villa Donna en het Mamma Mia kerkje

Σκόπελος :) #skopelos #greece #iphonegraphy #instatravel #instalovers_gr #instalovers #instagreece #church

De opnames voor de film Mamma Mia zijn deels op dit eiland gemaakt. Zo werd boven het strand van Glysteri tijdelijk Villa Donna opgebouwd, het hotel dat actrice Meryl Streep in de film runt. Het romantische kerkje uit de film is helemaal echt en vind je in het noordoosten van Skopelos en is bereikbaar via Glossa, het tweede stadje van het eiland. Van hieruit voert een bochtig weggetje van ongeveer vijf kilometer je naar het strand van Agios Ioannis en naar het gelijknamige kerkje. Het ligt bovenop een rots en is via zo’n tweehonderd traptreden te bereiken. Je komt dan op de plaats waar Meryl Streep het ABBA liedje ‘The winner takes it all’ vertolkte. En je kunt hier genieten van een adembenemend uitzicht. Beslist de moeite waard dus en bovendien goed te combineren met een verkoelende duik in zee: direct naast het kerkje vind je een strand!

Kerken en kloosters

Skopelos old church view

Alleen al in Skopelos-Stad (of Chora) vind je meer dan honderd kerken en kerkjes. Het eiland heeft er bij elkaar zo’n 360. Veel kloosters liggen in de heuvels boven Skopelos-Stad. Eén van de grootste kloosters van het eiland is Moní Evangelistrías uit 1712. De nonnen van dit klooster verkopen onder meer handgemaakt borduurwerk en weefkunst. Iets verderop vind je het Metamórfosis tou Sotiros, één van de oudste kloosters van het eiland. Ook hier verkopen de nonnen hun handnijverheid en bovendien kun je vanaf hier genieten van een prachtig uitzicht op Skopelos-Stad.

Hoe kom je op Skopelos?

Samen met Skiathos, Alonissos en Skyros vormt het eiland Skopelos de eilandengroep de Sporaden, ten oosten van de Pilion. Skopelos heeft geen eigen vliegveld. Daarvoor vlieg je het gemakkelijkste naar het buureiland Skiathos en neem je de boot die je in een uur naar Skopelos-Stad brengt. Ook vanaf de luchthaven van Volos, op het vasteland, kun je met de boot naar Skopelos.

Skopelos combineren

Wil je naar Skopelos op vakantie? Reisorganisatie Ross Holidays kent het eiland als geen ander en brengt je naar de mooiste bestemmingen op Skopelos. Op onze vakantiepagina vind je een overzicht van alle Nederlandse vakantieaanbieders.

Meer zien van Skopelos? Bekijk hier de video: