Pilion

Ontdek Pilion:

Schiereiland vol verborgen schatten…

volos

Pilion is een Grieks schiereiland, dat genoemd is naar het Pilio gebergte. In de winter kun je op verschillende plekken in dit gebergte zelfs skiën. In de zomer is het er heerlijk, rustig en biedt Pilion alles voor een mooie vakantie in Griekenland. De natuur is schitterend en nodigt uit om te wandelen. Kenmerkend voor dit gebied zijn de torenwoningen in archontiká stijl, een heel eigen architectuur die je in vele schilderachtige dorpen in dit gebied terugvindt.

Bootjes kijken in Vólos

vakantie Pilion

De grootste stad in de Pilion is Vólos, met ruim 100.000 inwoners. Hier vind je heel veel bedrijvigheid, winkeltjes en markten. De stad heeft een eigen haven en vanaf de boulevard kun je het komen en gaan van de schepen in alle rust bekijken. Met een glaasje tsipouro uiteraard, want dat is de eigen sterke drank van Pilion. En bestel je een tsipouro, krijg je er meestal een bordje mezedes bij: kleine hapjes uit de streek…

Tussen de bergen en de zee

water fall

Vanuit Vólos voert de weg je langs de rotsachtige westkust omlaag, naar de zuidelijkste punt van dit schiereiland. Onderweg zie je rechts de blauwe zee, links de groen beboste hellingen van Pilion. Sla vooral af richting Makrinitsa, want dit bergdorp trakteert je op een overweldigend uitzicht. In het verleden was dit de hoofdstad van de 24 bergdorpen in dit gebied. Vanaf het dorpsplein kun je nu genieten van het panorama. Overal stromen beekjes langs de wegen omlaag, waardoor dit gebied erg vruchtbaar is.

Verder naar het zuiden

De weg brengt je verder naar het zuiden en passeert aantrekkelijke badplaatsjes als Kato Gatzea, Koropi en Kala Nera, met mooie stranden. Je passeert twee aantrekkelijke campings, aanrader voor wie eens wil kamperen in Griekenland! Weer iets verder volgt de afslag naar Afissos, een aantrekkelijk dorpje en een mooie plek om je vakantie door te brengen. In de bergen boven Afissos vind je aantrekkelijke plaatsjes als Miliés (Grieks voor appelbomen, die zie je hier volop) en Vizitsa, waar je kunt genieten van een sfeer die ons wel eens doet denken aan de Alpen, maar die toch echt Grieks is. Hier vind je ook mooie voorbeelden van huizen in Archontiká stijl. Als je weer langs de westkust van het schiereiland verder rijdt, zal je ontdekken dat het landschap nog ruiger en mooier wordt, en dat je bovendien steeds minder toeristen tegenkomt. Pilion is een schiereiland voor rustzoekers en avonturiers, voor zonaanbidders en voor actieve wandelaars.

Wandelen in Pilion

Pilion is een prachtig gebied voor wandelliefhebbers. De Nederlandse Ruud Schreuder en Caroline Pluvier zijn thuis in dit gebied en hebben maar liefst 18 mooie wandelingen in Pilion uitgezet en beschreven. Het enthousiaste stel reist 2 tot 3 keer per jaar naar het gebied om de wandelingen te controleren. Op hun website www.pilionwalks.com kan je ze gratis downloaden en printen, compleet met GPS data. Het zijn stuk voor stuk rondwandelingen die je meenemen door de mooiste stukjes van Pilion.

Vroegboekactie Ross Holidays

Reisaanbod:

Je vakantie naar de Pilion begint bij Ross Holidays. Deze ervaren Griekenland specialist kent de Pilion als geen ander en heeft een aantrekkelijk aanbod van accommodaties in deze streek. Ook combinaties met Skópelos en Alónissos zijn hier mogelijk…

Meer zien van Pilion? Bekijk dan dit filmpje: