Naxos

Een eiland om lief te hebben:

Naxos, parel van de cycladen

beautiful Naxos

Eén van de meest karakteristieke eilandengroepen van Griekenland is die van de Cycladen. Naast de bekende bestemmingen Santorini en Mykonos is ook Naxos een eiland om lief te hebben. Het is bovendien het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen.

Cycladen-sferen

Vanuit Nederland vlieg je niet rechtstreeks naar deze bestemming. Je vakantie begint meestal met een vlucht naar buureiland Santorini. Vandaar pak je de boot naar Chóra, ofwel Naxos-stad. Deze hoofdstad ligt als een amphitheater tegen de heuvel aangebouwd en brengt je meteen in Cycladen-sferen: mooie witte huisjes boven een helderblauwe zee. De Venetiaanse burcht maakt het beeld compleet. Direct bij dit stadje vind je al een strand, dat van Agios Georgios. Maar voor de mooiste stranden moet je eigenlijk nog een klein stukje verder reizen, naar Agia Anna bijvoorbeeld.

Tempel van Apollo

Eén van de meest bezochte plekjes van het eiland is de Portára-poort, op een klein schiereilandje bij de haven van Naxos-stad. Dit marmeren vierkante bouwwerk werd gebouwd in 552 v. Chr. als ingang van de nooit voltooide tempel van Apollo. Een bijzondere bezienswaardigheid, zeker als je er geniet van de meest fotogenieke zonsondergang van de Cycladen.

Apollo Door - Naxos Greece

Eldorado voor wandelaars

Naxos heeft veel meer te bieden dan de levendige hoofdstad. Zo is de Tragaia vallei een eldorado voor wandelaars. In reisgidsen maar ook op de website Wandelen op Naxos vind je veel informatie en maar liefst 21 beschrijvingen van wandeltochten. De moeite waard, want dit is een eiland met groene valleien, woeste bergen, mooie zandstranden, bronnen en lieflijke dorpjes. Met name de Mélanes-dorpen zijn een bezoek waard. Verder is het eiland bekend van de marmerwinning en de lokale citroenlikeur. Die moet je beslist eens proeven! 

Reisaanbod

Wil je naar Naxos met vakantie? Check dan het aanbod vakanties naar Naxos bij reisorganisatie TUI….

Naxos Chora