Molyvos

Het mooiste plaatsje op Lesbos:

Molyvos, bestemming voor levensgenieters

Een heel bijzonder plaatsje op het Griekse eiland Lesbos is Molyvos. Een absolute aanrader voor iedere Griekenlandgek. Hieronder een kort fragment uit ons reisverslag:

Molivos à la brunante

Het is een hete dag in juli. We dalen door de nauwe straatjes af richting zee. Sinds een week voelen we ons inwoner van het stadje Molyvos op het Griekse eiland Lesbos. Een prachtig stadje, doordat alle bebouwing onder monumentenzorg valt. Molyvos is tegen een heuvel gebouwd, met bovenop de burcht. Maar wij gaan nu omlaag en passeren net de bakkerij, waar we iedere ochtend vers brood halen. Het is toeristisch hier, maar geen massatoerisme. In de gemoedelijke, autovrije straatjes houdt een plafond van druivenranken de felle zon tegen. We passeren verkopers van souvenirs, levensmiddelen en keramiek die slaperig op de stoepjes voor hun winkel zitten. Even later komen we bij het terras van Tropicana. De eigenaar heeft veel humor en serveert het heerlijkste eten onder een grote plataan. We drinken een ‘koude koffie’ en vervolgen onze afdaling.

Vroegboekactie Ross Holidays

Beneden aan de boulevard kunnen we twee kanten op. Links gaat de weg richting het plaatsje Petra. Onderweg vind je daar de lokale openluchtbioscoop. Vooral de Grieken zelf kijken daar ’s avonds naar films met Griekse ondertiteling. Juist daardoor ook een aanrader voor de toerist die graag de Grieken zelf ontmoet. Maar wij gaan rechts, in de richting van het haventje. Vissers zitten hun netten te boeten terwijl zowel de toerist als de Griek zich er culinair laat verwennen…

Molyvos is voor ons een paradijs op aarde. Vanuit deze plaats kan je heel gemakkelijk een groot deel van Lesbos verkennen. Als je een rijbewijs hebt, raden we je aan om een scooter of een auto te huren (voor een scooter is sowieso een brommercertificaat nodig, verkrijgbaar bij elk postkantoor in Nederland).

Let op: Molyvos is tegen een heuvel gebouwd, waardoor bijna alle straatjes omhoog of omlaag lopen. Dat ziet er heel authentiek en gezellig uit, maar als je slecht ter been bent is Molyvos geen geschikte bestemming. Kies dan bijvoorbeeld voor het iets verderop gelegen Petra.

10 x leuk om te doen in Molyvos:

– Proef de lekkerste vis bij The Captain’s Table

– Maak een boottochtje naar het mooie Skala Sikaminia

– Geniet van het uitzicht vanaf de burcht van Molyvos

– Ga naar de warmwaterbron van Eftalou

– Breng een bezoek aan het vlakbij gelegen dorpje Petra

– Slenter door de geplaveide straatjes en ontdek de oude wijken

– Proef de sfeer in het schilderachtige haventje van Molyvos

– Bezoek de leukste winkeltjes in de traditionele agora van Molyvos

– Neem het treintje naar het prachtige zandstrand van Anaxos

– Drink een frappé op het gezellige terrasje van La Tropicana

Tip: rondrit in de omgeving van Molyvos

vakantie Lesbos

Heb je een huurauto? Dan is deze rondrit in de directe omgeving van Molyvos een aanrader. Je vertrekt uit Molyvos. Vijf kilometer verderop ben je al in Petra, waar je op een hoge rots in het kerkje een wens mag doen. Tenminste, als je onderweg naar boven zwijgt! En als je daarna doorrijdt via Stipsi naar Ipsilometopo, kan je een bezoek brengen aan het dorpskerkje. Vervolgens maak je de bocht naar Skala Sikaminias, een vissersdorpje waar je in de haven even wat kunt eten en drinken. Langs de kust ga je verder naar Skala Eftalou met een prima zandstrand en een warmwaterbron. Even later ben je weer in Molivos. Een leuke en niet te lange tocht die je ook met de scooter prima kunt maken.

Meer tips

Er is nog veel meer te zien op Lesbos. Van het versteende woud tot en met de hoofdstad Mitilini. Vergeet ook de kloosters niet, je waant je soms opeens in de middeleeuwen. En als je Lesbos wilt combineren met een ander eiland, maak dan de oversteek naar Chios! Dit rustige en groene eiland zal je zeker bevallen!

Lesbos voor echte liefhebbers

Onze geheime tip voor een bijzondere vakantie op Lesbos: geniet van het mooiste uitzicht van Lesbos in één van de huizen in traditionele stijl of beleef je vakantie in een voormalig olijfolie fabriekje… Je vindt het bij de enige reisaanbieder die rechtsaf slaat waar anderen naar links gaan: Eliza was Here… Ook Griekenland specialist Ross Holidays brengt je naar Molyvos en de rest van Lesbos… met aantrekkelijke accommodaties op de mooiste plekken…

Onze Lesbos vakantie TOP 5: