Limnos

Ontdek het veelzijdige eiland Limnos

vakantie Limnos

Onze tip voor liefhebbers van het authentieke Griekenland: onze partner en Griekenland specialist Ross Holidays heeft Limnos opgenomen in het aanbod. Met unieke accommodaties, elk met een eigen karakter. Vakantie in een molen bijvoorbeeld, of in een gerestaureerde dorpswoning. Limnos is een aantrekkelijk eiland dat nog niet veel mensen kennen, en dat juist daardoor ideaal is voor een zonvakantie met rustgarantie.

Verse vis, honing en kaas

Het eiland Limnos (ook wel Lemnos genoemd) ligt in de Egeïsche Zee, tussen Thassos en Lesbos. Het is een licht heuvelachtig, vulkanisch eiland met authentieke dorpjes en mooie stranden. Doordat de vulkanische gronden heel vruchtbaar zijn, groeien er veel druiven op Limnos. Uiteraard worden hier lokale wijnen van gemaakt, die je beslist moet proeven. En als je dan toch plaatsneemt in een sfeervolle taverne, geniet dan vooral ook van de verse vis. De lekkerste kreeft is een specialiteit op dit eiland, net als honing en kaas.

Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.

Kleurrijk Myrina

Sunset over Turks Head from Moudros

Myrina is het hoofdstadje van Limnos, in het zuidwesten. Dit eeuwenoude, kleurrijke stadje herbergt in de zomer de meeste toeristen, maar tegelijkertijd ademt het nog de sfeer van vroeger uit. Je vindt hier ook de haven van het eiland. Het middeleeuwse Kastro staat op een rots tussen de twee baaien van het dorp. Een klim naar boven is beslist de moeite waard: bij helder weer kun je vanaf hier de heilige berg Athos zien. Ben je weer beneden, vergeet dan vooral ook de achterafstraatjes niet, waar in kleine winkeltjes lokale producten worden aangeboden. En ben je uitgeslenterd, wacht het Romeikos Yialos strand aan de noordelijke baai op je. Wil je romantisch eten, bezoek dan de vissershaven aan de zuidelijke baai.

Veelzijdig eiland

In het oosten van Limnos vind je het dorp Moudros, met één van de grootste natuurlijke havens in deze regio. Ten zuiden van dit dorp vind je drie aantrekkelijke zandstranden. Ook het oudste kasteel van het eiland ligt in de directe omgeving van Moudros. Het eiland bied je verder diverse archeologische opgravingen, waaronder die van Poliochni, die dateert uit 4000 voor Christus. Ook kent het eiland enkele kleine bossen en twee meren, waar je in de winter zelfs flamingo’s kunt spotten. En in de zomer kun je op heel veel plekken op Limnos genieten van de prachtige zandstranden. Om het eiland echt te kunnen ontdekken, raden we je een huurauto aan. Juist doordat Limnos geen hoge bergen kent, kun je overal gemakkelijk komen.

Vroegboekactie Ross Holidays

Eigen ervaring

In juli 2016 bezochten wij zelf het eiland Limnos. Het was onze eerste kennismaking met dit eiland en we zijn erg enthousiast. Omdat we er maar een week waren, hebben we ons vooral gericht op het hoofdstadje Myrina en directe omgeving. Een ideale bestemming voor een heerlijk rustige vakantie op een kleinschalig Grieks eiland!

Alles op loopafstand

Wie net als wij kiest voor een accommodatie in Myrina zelf, heeft eigenlijk alles bij de hand. Het plaatsje zelf is heel gezellig, er is veel bedrijvigheid maar het is zeker niet te druk. Het kleine centrum is authentiek, met kronkelige straatjes en een bonte mengeling van winkels voor zowel de lokale bevolking als de toerist.

Uitzicht over Myrina

In een kwartiertje loop je vanuit de belangrijkste winkelstraat omhoog naar het oude fort, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Dan zie je ook direct de beide baaien die door dit fort van elkaar worden gescheiden. De zuidelijke baai grenst aan het kleine haventje, met gezellige restaurants. Hier vind je een zandstrand, dat door de beperkte voorzieningen vooral gebruikt wordt door de lokale bevolking. De noordelijke baai bestaat uit twee stranden, van elkaar gescheiden door een heuvel. Eerst vind je hier de Romeikos Gialos, een gezellig strand met diverse taverna’s met gratis parasols en zonnebedjes. Ook tijdens ons bezoek in het hoogseizoen was het hier nog erg rustig. Aan de andere kant van de heuvel begint direct het lange zandstrand Richa Nera, waar de meeste mensen voor kiezen. Ook hier vind je gezellige taverna’s en beachbars, met gratis parasols en bedjes. In de reisgids werd dit strand ‘cosmopolitain’ genoemd, maar alles is relatief: er is hier voldoende plek en de sfeer is relaxed.

Verse sardientjes

’s Avonds komt het plaatsje écht tot leven en we hebben iedere avond ergens anders gegeten. Aanraders zijn taverna To Limanaki, aan het haventje, waar je kunt genieten van de lekkerste gegrilde sardientjes en O Kosmos, direct aan het strand van Romeikos Gialos. Een bijzondere ervaring was Café To Podilato, herkenbaar aan de fiets met lichtjes bij de ingang. Hier is het altijd druk – maar kun je tot in de late uurtjes genieten van een leuke sfeer en een gezellige mengeling van toeristen en eilandbewoners. Eén taverna moeten we helaas afraden, dat is O Glaros, die weliswaar op het meest fotogenieke plekje van de haven is gevestigd, maar waar men je soms eindeloos laat wachten en waar het eten veel minder goed is dan bij vele andere restaurants.

Ons eindoordeel

Wij hebben een heerlijke vakantie gehad op Limnos. De keuze voor het plaatsje Myrina maakte dat we ons een week prima hebben vermaakt. Met de keuze uit verschillende stranden, gezellige taverna’s en de combinatie van een gezellige plaatsje dat toch authentiek is gebleven is dit de perfecte bestemming voor een weekje Griekenland. Wil je langer naar Limnos, is een huurauto wel een must, omdat er nauwelijks bussen rijden op dit eiland.

10 x leuk om te doen op Limnos:

– Relax op het zandstrand Richa Nera bij Myrina

– Ga lekker languit op het strand van Agios Ioannis en proef de ontspannen sfeer bij de Ratatonga Bar

– Duik in de geschiedenis en bezoek de archeologische opgravingen van Poliochni, de oudste nederzetting in de Egeïsche Zee

– Geniet van een lekkere lunch op het pittoreske dorpsplein van Platy

– Beleef het uitzicht vanaf het fort van Myrina

– Proef de lokale kazen en wijnen van het eiland

– Wandel door het Versteende Woud van Limnos

– Vind de leukste souvenirs in de kleurrijke winkelstraat van Myrina

– Huur een auto en ontdek de meest authentieke dorpjes

– Proef de verse visjes in het Venetiaanse haventje van Myrina

Reisaanbod

Krijg je ook vakantiekriebels? Sinds kort kan je met Ross Holidays naar Limnos. Op onze vakantiepagina vind je een overzicht van alle Nederlandse vakantieaanbieders.

Meer zien van Limnos? Bekijk dan dit filmpje: