Andros en Tinos

Andros: levende ansichtkaart in de Cycladen

Batsi, Andros

Het vele groen van de indrukwekkende natuur en de dorpjes met witte huizen met blauwe luiken maken van het bergachtige eiland Andros een levende ansichtkaart. Andros behoort tot de Cycladen en is een groot eiland vlakbij het vasteland van Evia. Door de aanwezigheid van veel waterbronnen heeft de natuur zich hier op een indrukwekkende manier kunnen ontwikkelen. Oude paden brengen je op de mooiste plekjes en als je uitgewandeld bent, wachten fraaie zandstanden en verscholen baaien op je. Een authentiek stukje Griekenland voor liefhebbers van een gevarieerde vakantie.

Kleinschalig genieten

Doordat Andros geen eigen luchthaven heeft, vliegen de meeste toeristen naar Athene en nemen dan in Rafina de boot, die je in een paar uur naar het eiland brengt. Dat heeft twee grote voordelen. Allereerst is massatoerisme het eiland hierdoor bespaard gebleven. Kleinschalig genieten is hier de toverspreuk. Ten tweede is de aankomst in de haven van Gávrion (of Gávrio) een feest. Het is een drukte van belang en het stadje nodigt uit om direct te verkennen. Authentieke straatjes en gezellige taverna’s geven Gávrion kleur. Van hieruit kun je ook interessante boottochten maken.

Batsi als uitvalsbasis

Batsi

Even verderop ligt het voormalige vissersdorp Batsí. Een sfeervol dorp, dat zich heeft ontwikkeld tot een gezellige badplaats met een pittoreske haven en prachtige zandstranden. En een perfect plaatsje om de rest van het eiland te kunnen verkennen en ’s avonds te genieten van verse vis in één van de taverna’s bij het haventje. Hoe romantisch wil je het hebben?

Puur natuur

Andros is een waterrijk eiland. Overal vind je bronnen, beekjes en watervallen en daardoor is her ook een erg groen eiland. In de weelderige valleien groeien sinaasappels, appels, vijgen en olijven. En ook de bloemenwereld is indrukwekkend. Wilde orchideeën bijvoorbeeld, maar ook klaprozen, irissen en andere bloemen kleuren het landschap. Onderweg vind je witte kloosters, oude bruggetjes en karakteristieke duiventorens.

Prachtig wandeleiland

Het prachtige landschap van Andros leent zich uitstekend voor een wandelvakantie. Ross Holidays biedt bij je boeking een mooi wandelprogramma aan, maar ook met de in 2014 verschenen Nederlandstaliige gids ‘Hiking op Andros’ kun je letterlijk en figuurlijk ‘uit de voeten…’ In dit boek vind je uitstekende beschrijvingen van vrijwel alle wandelingen Andros voor je in petto heeft. Op een speciale wandelwebsite vind je alle informatie..

10 x leuk om te doen op Andros

  1. Bezoek aan de fraaie Sariza bronnen – en proef het bronwater!

2. Beklim de hoge berg Petalos (1.003 m)

3. Wandel door het groene binnenland met waterbronnen

4. Bewonder Andros Stad (Chora), met witte huisjes en mooie zandstranden

5. Drink hier een kopje koffie tussen de locals, bij de Kambanisfontein op het Takisplein

6. Bezoek Ajos Terros, de oude burcht boven Gavrio

7. Vind rust in het Panachrantos Klooster boven een steile klif bij Fallika

8. Proef de heerlijke honing van Gavrio

9. Beleef de gezelligheid van de badplaats Batsi

10. Geniet van mooie vissersdorpjes als Vitali en Ghides

Het heilige eiland Tinos

Je vakantie naar Andros is pas compleet als je ook het vlakbij gelegen eiland Tínos hebt bezocht. Dit eiland is vooral bekend doordat het een bedevaartsoort is. Je komt aan in Tinos-stad (Chóra), waar bovenop de heuvel de Panagía Evangelístria kerk staat waarin zich een geneeskrachtige icoon zou bevinden. Met meer dan 800 kapellen is Tínos niet voor niets uitgeroepen tot ‘heilig eiland.’ Ook op Tínos vind je prachtige stranden, schattige dorpjes en een typische Cycladen-sfeer.

Reisaanbod

Wil je naar Andros of Tínos op vakantie? Of misschien wel naar allebei? Dan biedt de Nederlandse Griekenland specialist Ross Holidays je exclusief de mooiste plekjes op Andros en Tinos. SNP Natuurreizen bied je een unieke wandelvakakantie op Andros en Tinos. Deze vakantie wordt vier keer per seizoen aangeboden en geeft je een onvergetelijke ervaring op deze prachtige eilanden. Op onze vakantiepagina vind je een overzicht van alle aanbieders van vakanties naar Griekenland.